Loader
Uitzonderlijk open op zondag 23 juni van 14 TOT 18U

Paul Vanhee

Olie op doek

Paul Vanhee, geboren in het hart van West-Vlaanderen te Tielt op 23 augustus 1947, is een kunstenaar die niet door traditionele opleidingen, maar door de rauwe ervaring van het leven zelf tot zijn kunst is gekomen. Zijn expressieve menselijke figuren zijn de onmiskenbare handtekening van een autodidactische meester, wiens werken pulseren met een ontembare energie.

Vanuit zijn appartement en studio in Hulste, een boogscheut verwijderd van de dynamiek van Kortrijk, trekt Vanhee lijnen die zich verzetten tegen de alledaagse stilte. Zijn canvas is het strijdtoneel waar verf tot leven komt in een gevecht dat even avontuurlijk als diep persoonlijk is. De penseelstreek van Vanhee is een delicate dans tussen controle en chaos, waarbij elk detail zorgvuldig wordt gewogen.

Het is deze zorg voor detail die zijn werken hun onmiskenbare diepte geeft, of het nu gaat om de hoekige precisie of de zachte stroming van lijnen. De kleuren zijn soms verstild in donkere tonen, dan weer uitbarstend in een kleurensymfonie. Met gereedschappen zo divers als een penseel, een aardappelmesje, of zelfs de blote vingers, brengt Vanhee een pallet van emoties tot uitdrukking die de kijker niet onberoerd laten.

De figuren die Vanhee schept, zijn op zoek naar balans; ze vinden rust of blijven voor altijd rusteloos. Achter hun stevige contouren ontvouwt zich een universeel verhaal van 'zijn' en 'samen zijn'. Zijn fascinatie voor mensen is evident en doordrenkt zijn hele oeuvre met een innige menselijkheid.

Het meest kenmerkend zijn misschien wel de ogen die hij op het doek tovert, vensters naar de ziel die in hun eenvoud een wereld van gevoelens en verhalen onthullen. Met een rauwe streep en een explosie van kleur brengt Vanhee gezichten tot leven die in hun kwetsbaarheid een universele resonantie vinden.

Bij Art Gallery Vandevoorde krijgen de kunstwerken van Paul Vanhee een eervolle plaats. Hier, waar kunst thuis komt, worden bezoekers uitgenodigd om deel te nemen aan een dialoog met het werk, een gesprek gevoerd niet met woorden, maar met het hart. Elk stuk is een uitnodiging om de complexiteit en de schoonheid van het menselijk bestaan te verkennen, geleid door de hand van een kunstenaar die zijn liefde voor mensen met elke penseelstreek viert.